PSICOANÀLISI
E
"... Sin el trabajo de la muerte,...el hombre tendría escasas posibilidades de cuestionarse, de deshacer sus vínculos ( a veces esenciales) largamente tejidos, de provocar rupturas dentro de sí mismo. Todo trabajo sobre sí es un trabajo doloroso donde el hombre toma conciencia de lo que pierde sin estar seguro de ganar y sin poder comprender, si ése es el caso,lo que va a ganar. Pero, en efecto, "paradójicamente cuando el individuo ya no tiene miedo de perderse es cuando tiene más posibilidades de alcanzar realmente lo que es" ( M. del Mar Uzán) . Cuando el hombre acepta sus inconsecuencias, sus incoherencias, contradicciones, conflictos, incluso sus fracasos, cuando vive esta experiencia todo lo que es posible vivirla, sin caer en el "des-ser" mortífero, cuando hay "caos en él", cuando es capaz de reconocerlo y afrontarlo, tal vez entonces,..."pueda dar a la luz una estrella que danza". Para lo cual el individuo denominado normal, acorazado en sus certezas, será definitivamente inepto."

Enriquez, Eugène i altres
La Institución y las Instituciones. Paidos
L
"...Es por la familiaridad con la muerte, por la meditación sobre la muerte y la finitud, que el ser viviente puede acceder al orden de lo viviente: creador sin ser paranoico, transgresor sin convertirse en perverso, apasionado sin impulso histérico, animado por una idea fija sin caer en la neurosis obsesiva. Y además creyente de lo que hace, sin ser "un secuestrado de la creencia", con un ideal sin tener necesidad de un ídolo, encantado por las ilusiones pero no capturado por ellas. Simplemente hombre, presa de un tejido relacional donde respira y al que hace vivir. "

"La Instittución y las instituciones" Paidos
Enriquez, Eugène i altres
E
Els nens, en la seva majoria adolescents, són portats a Consulta pels pares o adults de referència, que són qui demanden.
Com produïr les condicions necesàries per iniciar una cura?
Acollir i precisar le/s demande/s, acompanyanyar als nens i adolescents a formular allò que causa el seu malestar i establir la transferència, constitueixen el propòsit de les entrevistes preliminars.

En parlem

DIMECRES 18 de novembre 21.00 h

Anna Gasull.Psicòlga clínica.Psicoanalista. Membre de la EPFCL-FPB

Entrada oberta
C/ Aribau 127 principal 1a.
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
L

JORNADA CLÍNICA

"L'ORGASME ES UNA FORMACIÓ DE L'INCONSCIENT"

La qüestió de l'amor continua plantejant nombrosos problemes teòrics que encara no han estat resolts; per exemple, l'oposició de l'amor i el desig, que és un fet clínic que encara espera ser elucidat. No només ja no podem acontentar-nos amb les respostes de Freud en el seu article "Sobre la més generalitzada degradació de la vida amorosa", sinó que certes preguntes no han estat pràcticament abordades en el camp de la psicoanàlisi, com passa amb l'orgasme "que és una formació de l'inconscient ", segons plantejo en el meu llibre.

Una conversa de Gérard Pommier amb L. Lutereau sobre el seu ultim
llibre
¿Qué quiere decir "hacer" el amor? (Buenos Aires, Paidós, 2012)


Gérard Pommier és psicoanalista a París, Professor a la Universitat d'Estrasburg i Professor adjunt de la Universitat de Bogotà, membre de
la Asociation Espace Analytique, cofundandor de la Fondation Européenne pour la psychanalyse, i director de la revista La Clinique Lacanienne. És autor de nombroses obres, entre elles: L'amor a l'inrevés, L'ordre sexual, Del bon ús eròtic de la còlera i algunes de les seves conseqüències ..., La transferència en la psicosi, Transferència i estructures clíniques, Què vol dir "fer "l'amor", etc.

Dia i hora: Dissabte 24 de Gener de 10 a 14 hores
Lloc: Centre Cívic Urgell-Centre Cultural Teresa Pàmies c/ Compte
d'Urgell 145, Barcelona
Professionals: 30 €
Estudiants: 10 €
Inscripció: Per transferència bancària al compte ES97 2013 0074 0802
0084 5035
Aforament limitat. Es prega confirmar assistència a
gradiva@gradivabarcelona.org
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
S
Mataró sempre ha tingut en la seva dinàmica psicològica, psicoanalistes que han volgut I volen encara donar a conèixer a un personatge del món psíquic que ha fet un fort impacte cultural. Es més, que ha marcat una nova etapa en l'evolució de les ciències humanes: el món inconscient de l'ésser humà.
Aquesta persona és Sigmund Freud.
Persona discutida, criticada, admirada, venerada, idolatrada. Per a gust de tothom.
Però és un fet que ha marcat la cultura. Termes psicoanalítics són al carrer i d'ús corrent: Complex, Èdip, repressió, mecanismes de defensa, narcisisme i tant d'altres.
L'arquitectura psíquica de tot ésser humà és explicada de formes diferents, com si fossin mapes. Cap exclou l'altra; ans tot el contrari. Totes les explicacions formen un conjunt de millor comprensió del comportament dinàmic humà. Els corrents més dominant són el comportament o conductal, el cognitiu i l'emocional o dinàmic. I tots ells tenen aplicació en el món de l'ajut mental o salut psíquica.
La individualitat o subjectivitat, irrepetible, intransferible i única,-que és un territori- ha de poder-se desenvolupar amb totes les seves dimensions, sense cap mena d'excepcions. I el mitjà de realització és la paraula. L'ésser humà és un ésser de la parla. Pot expressar-se lliurament avui en dia? Hi ha llibertat de vera expressió, i no xerraria? Es pot tolerar la paraula de l'altre? I quantes vegades, l'inconscient, aquesta dimensió estructurant, fa caure en el parany propi perquè no suporta la veritat de l'altre ni de si mateix.
Quina és l'arquitectura psíquica de l'ésser humà?
Un intent de resposta és el curset que oferim a les persones interessades.

DIA . DIJOUS . 23 i 30 d'octubre
6 i 13 de novembre


HORA: 19:30hs a 21:00hs

PREU: 10,00 € el curset complet.


A càrrec de
Jaume PATUEL i Joaquim TRENCHS,
psicoanalista de la FEP.


PROGRAMA ORIENTATIU


PRIMERA SESSIÓ:

ABANS DE FREUD

1.1. Què es la psicologia? '

1.2. Els 3 Postulats de la psicologia clàssica

1.3. Els 3 postulats freudians

1.4. Les ferides narcisistes de l'home

1.5. El punt de partença de Freud: La histèria.

1.6. Neurosi i psicosi.

1.7. Patologia de la vida quotidiana
SEGONA SESSIÓ:

TEMPS DE FREUD (1)

2.1. Procés primar i secundari.

2.2. Primera tòpica

2.3. Segona tòpica

2.4. L'Aparell psíquic freudià

2.5. L'angoixa
La ciència moderna encara no ha produït un medicament tranquil·litzador tan eficaç com ho són unes poques paraules bondadoses (Sigmund Freud).

TERCERA SESSIÓ:

FREUD (i 2)

3.1. Els mecanismes de defensa

3.2. La conflictivitat i el sentiment de culpa

3.3. CONCEPTES:

3.3.1. Transferència i contratransferència

3.3.2. El complex d'Èdip

3.3.3. Etapes psicoafectives

3.3.4. Teoria del trauma

3.4. La clínica psicoanalíticaQUARTA SESSIÓ:

DESPRÉS DE FREUD

4.1. Seguidors de Freud

4.2. Dissidents de Freud

4.3. Formació de la IPA

4.4. Escoles derivades de Freud

4.5. Panoràmica actual

4.6. Les universitats

4.7. El malestar a la cultura.

Un és senyor d'allò que calla i esclau d'allò que parla
(Sigmund Freud).


*design urialsina
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.