Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
POSAR-SE AL DIA
M
Darrerament "he redescobert" el pensament de Joan Carles Mèlich.
Rellegint alguna de les seves obres filosòfiques, trobo especial sintonia en l' aproximació i delimitació de determinats conceptes. Guiat en la meva praxi pel discurs psicoanaliíic, sempre he estat interessat en les disciplines que enriqueixen i complementen la comprensió de l'esser humà.

Recullo ara i aquí, algunes de les seves descripcions al voltant de la MORAL I L' ÈTICA. Com ens diu ell mateix, pensament fragmentaris, oberts, no sistemàtics i contraris a una lògica metafísica.

Unes descripcions extretes dels seus fragments filosòfics recollits en els llibrets "La prosa de la vida" i " La lectura com a pregària" publicats per Fragmenta Editorial.

" L´ètica i la moral no són el mateix. La moral és el conjunt de valors, de normes, d'hàbits, d'actituds, que els membres d'una cultura comparteixen en un moment determinat de la seva història. L´ètica, en canvi, és la resposta a la demanda del rostre*de l'altre en una situació d'imprevisibilitat radical. "


"Tota resposta ètica és en situació, ara i aquí. La moral ens diu el que hem de fer a priori: estableix codis, protocols, comitès. La moral construeix camins de vida. L'ètica mostra que la vida és un conjunt de viaranys en un bosc que ningú no ha recorregut mai."

"La moral és ontológica, és productora d'identitat. La seva mirada no contempla noms propis sinó gèneres."


"La moral ens diu què hem de fer, però també qui som, com ens hem de vestir, saludar, menjar o parlar.

No ens penalitzarà ningú per no cumplir les normes morals de decència ( excepte que, amb aquest incompliment, cometi una infracció del Codi Penal). Ara bé, no será una persona ben educada si no les compleix."


"La moral vol donar raó de tot el que som i de tot el que hem de fer. Per això mateix, té àmbits foscos i cruels, perquè protegeix, però també exclou."


"La moral és un esquema social anticipatiu. Per la morali la de Kant no n'és cap excepció-jo sóc qualsevol, el meu nom no té cap mena d'importància. Només té valor el meu ésser categorial
-persona, raó, ànima. Per la moral, el meu nom és indiferent, i precisament aquí rau el meu valor".

"La moral ens diu què hem de respondre. L'ética ens diu que hem de respondre sense saber què hem de respondre."


"L'ètica no és ni una teoria ni una pràctica, una experiència. L'ètica és la resposta al sofriment de l'altre."

"L'experiència ètica és l'experiència del desconcert, de la ruptura, del desordre."

"No es pot viure al marge de la moral, però sin els seus marges."


"(No hi ha ésser humà amoral.)

La moral és ineludible."

"Perquè som finits, no podem deixar de viure en una moral, no podem eludir els referents, les normes... Perquè som finits, necessitem uns certs punts de referència que podem canviar (encara que mai no podrem canviar del tot).
Estem comdemnats a ser morals."

"La moral és un ordre, una ordenació del món, una organització de la vida. En l'ordre moral tot és previst, tot ha de ser previst."


"El fanatisme és la reducció de l'ètica a la moral."


"La moral és una lògica que té significat -o pot tenir-ne. En canvi, no hi ha una lògica ètica.

L'ètica no té significat; l'ètica és absurda."

"El legal i el moral ordenen. L'ètic desordena."

"Ser ètic és no saber què he de fer."

"Som ètics perquè vivim en un món incert i perquè no tenim la consciència tranquila."


"El llenguatge ètic és narratiu; no suporta els conceptes. ¿Per què en lloc de passar-nos la vida con pen sant com definir no ens dediquem a escoltar alla que l'altre ens demana?


"(Té raó Wittgenstein).

No hi ha teories ètiques. Només narracions.""Per molts, l'ètica fa nosa."

"El més important no és ser sinó ser-hi."

"La diferència és un principi moral; l'alteritat és la condició de possibilitat de la resposta ètica."

"No podem habitar un món desemparaulat, però tampoc un de plenament emparaulat, perquè qualsevol plenitud és fora de l'abast dels éssers finits."

"Hi ha en el Godot un posicionament ètic expressat en la frase que diu Vladimir gairebé al final de l'obra: «L'aire és ple dels nostres crits. Però el costum és una gran sordina.» Esfereïdor."

"L'ètica irromp en la zona obscura de la moral"

JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
E
Hi ha figures i/o rols en el món de l'Escola que sense exercir la docència hi juguen un paper. En el meu cas, en tant psicòleg, el penso com agent de salut Educativa.
Repensar la seva tasca no sempre és fàcil. A voltes, el ritme de treball o la sol.litud especifica derivada de la seva funció, fa molt saludable tots els espais d' intercanvi, reflexió i formació amb d'altres professionals adscrits en altres Centes en una tasca similar.. Talment com qui es retroba en una Claustre de Professors, en aquest cas de Psicòlegs/ Orientadors.
Mario Izcovich a través del COPC ens ofereixen aquesta possibilitat.

Formació recomanable: El nen i l' adolescent amb dificultats a l'Escola
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
I
XI CONGRESO de la FUNDACIÓN EUROPEA PARA EL PSICOANÁLISIS

BARCELONA - 24, 25 y 26 de Marzo de 2017

EL SUJETO QUE SUFRE

Desafíos actuales para la clínica psicoanalítica y la clínica psiquiátrica


La Fundación fue creada para intentar responder a los problemas cruciales que enfrenta el psicoanálisis en nuestros días, tanto desde un punto de vista ético como político, y activar las posibles actuaciones de los psicoanalistas de un modo transversal, más allá de la pertenencia institucional o no, de cada cual.

En francés, "le sujet en souffrance" quiere decir a la vez, el sujeto que sufre y el sujeto a la espera. Sufre justamente porque aún no ha podido realizarse efectivamente, a causa de un goce que lo retiene estancado. No obstante, insiste repetitivamente mediante su síntoma, para que alguien lo escuche verdaderamente.

La biomedicalización de la atención psiquiátrica, es decir, los manuales clasificatorios que multiplican los diagnósticos, sin remitirlos a la estructura que determina los síntomas bajo el presupuesto de que los "trastornos" se deberían a problemas de la bioquímica cerebral, y por ende, políticas sanitarias que promueven el uso masivo de los psicofármacos a pesar de las investigaciones que ponen en entredicho su eficacia, tienden a forcluir la dimensión singular de cada sujeto, y por ende a impedir la escucha.


De esta forma, los psiquiatras, se ven en la posición de contener o controlar el malestar, sin poder atender aquello que está más allá de la demanda del sujeto, y sin el placer que experimentaban antaño los psiquiatras clásicos por la investigación científica que desarrollaban. De allí el malestar de los más lúcidos.

Los psicólogos que aplican las terapias cognitivo-conductuales también están cuestionando el uso masivo de psicofármacos, pero en la aplicación de su técnica se dirigen al sujeto psicológico, consciente, con el objetivo de readaptar su comportamiento, a pesar de que las neurociencias han establecido con claridad que la mayor parte de nuestra actividad psíquica es inconsciente.

No obstante, hay una diferencia fundamental entre el inconsciente cognitivo y lo inconsciente psicoanalítico. El inconsciente cognitivo, coincide a grandes rasgos con lo que Freud describía como preconsciente: aquello que podía ser consciente con un cierto esfuerzo de atención.

En cambio, lo inconsciente para el psicoanálisis es aquello reprimido, renegado o rechazado por el sujeto, justamente porque es inaceptable para su consciencia. El síntoma en este sentido, expresa la división misma del sujeto, que es el resultado de su incorporación al lenguaje. Incorporación traumática puesto que implica la pérdida de nuestro ser como vivientes, introduciendo en el ser hablante una carencia constituyente, de la que nada quiere saber.

El lenguaje nos humaniza, pero al mismo tiempo nos aliena a los significantes del Otro (la madre, el padre, la familia, etc.). Hay un saber que el sujeto no sabe, que le es ajeno, inconsciente, y que, no obstante, determina su deseo y sus modalidades de goce, afectando su propio cuerpo.

De allí que lo traumático rechazado, renegado o reprimido retorne en sus síntomas, esperando una escucha que haga posible que la verdad de la carencia sea reconocida -aunque sea en un medio-decir- y que el duelo pueda llevarse a cabo.

Esto requiere una orientación de la cura a la que el psicoanálisis puede aportar, porque implica que aquel que la dirige, se ubique paradojalmente, en el lugar de aquello que causa el deseo, en el lugar de la carencia, para que el sujeto sea el agente de su elaboración, y no el paciente de una terapia, ya sea aquella que cercena su palabra con el medicamento, o la que busca dirigir su conciencia y su acción.
El desafío para nuestras disciplinas, es ético y político a la vez. El sujeto que acude a nosotros con su síntoma, su sufrimiento y su dolor, requiere tiempo para efectuar el duelo no sólo de aquello que ha desencadenado en lo actual su malestar, sino de lo que el conflicto o la pérdida en el presente, evoca de su traumatismo constituyente.

El tiempo, debido al discurso capitalista en el que nos movemos, es aquello que está siendo forcluido en la atención psiquiátrica y psicológica, en función de una supuesta eficacia. Y con ello, el sujeto, olvidando que, como decía Lacan, es el tiempo.
C
"No es tracta d'etiquetar, sinó de donar resposta a tots els alumnes"

La recerca de la igualtat i la individualització de l'ensenyament, comporta la necessitat que l'escola reconegui les diferències individuals de l'alumnat i, en funció de la seva diversitat, planifiqui la seva resposta educativa d'acord amb les característiques, possibilitats i capacitats de cada un dels estudiants.

Una escola de qualitat és aquella capaç d'atendre la diversitat, aquella capaç d'oferir a cada alumne el currículum que necessita pel seu progrés. En definitiva, es tracta d'una escola inclusiva que atén a la diversitat treballant en funció de les seves necessitats i possibilitats, és a dir, una escola que atén tot tipus d'alumnat i on els estudiants amb altes capacitats intel·lectuals representen una variant més.

Més informació
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.