Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
TREURE EL CAP
I
Document marc: Intervencions en la infància: què fem?

Aquest escrit és fruit de jornades i trobades de treball d'un conjunt de professionals de diferents especialitats vinculades al món de la infància, promogut per Espai Freud

ES DEL NOSTRE INTERÉS:

1. Fer pública la preocupació que compartim respecte a com s'està atenent als nens i nenes del SXXI. 2. Fer saber a la ciutadania de l'existència d'una pluralitat de formes de comprendre i d'atendre a la infància en el panorama assistencial i educatiu en l'actualitat.

ENS PREOCUPA:

- L'estat d'excessiva estimulació de la vida quotidiana dels nens, d'una banda exposats a un ideal de productivitat i per l'altra a l'excessiu ús i abús de la tecnologia, tot plegat afavoreix un efecte de soledat, sobreexcitació i angoixa.
- Que la perspectiva actual estigui centrada en la proliferació de diagnòstics psiquiàtrics i de teràpies farmacològiques fonamentades en protocols i pautes generals que tenen un caire reduccionista, simplificador i uniformador.
- Que hi hagi un model imperant en les àrees sanitària, educativa i d'assumptes socials que ha portat a la medicalització de la infància i a la patologització de la vida quotidiana.
- Que en aquest model es converteixi el nen en objecte d'estudi centrat en els comportaments disruptius i en la producció escolar, desatenent així la dimensió psíquica i social.
- La tendència a menystenir el aspectes subjectius que formen part de la infància i de la vida, negant particularment el que fa a la tristesa, l'agressivitat i les pèrdues.
- Que no s'atengui suficientment a les necessitats i a les demandes dels pares davant els fenòmens, les manifestacions i els símptomes de la infància del SXXI.
- La poca cura amb els professionals que treballen en les diverses institucions i la poca escolta de les seves dificultats quotidianes.

VALOREM:

- Que s'escolti, es comprengui i es respongui al que els infants expressen per mitjà del cos, de les accions i de les paraules.
- La possibilitat de comprendre que les expressions i els conflictes del nen tenen un valor de llenguatge, que parlen de la situació particular de cada nen i del seu entorn, de les seves dificultats i del seu patiment.
- Que en les institucions s'escolti i s'atengui el que cada professional manifesta des de la seva experiència particular i des de la seva ètica, creant espais de valoració interdisciplinaris de les qüestions i conflictes que es plantegen en i amb els nens.
- Que els psicodiagnòstics dels nens es facin des d'una valoració clínica que atengui al conjunt de les àrees de la seva vida, particularment als vincles, i que permeti saber a què responen els símptomes.
- Que la psicoteràpia es plantegi com un procés de transformació centrat en el vincle i en el llenguatge infantil (paraules, dibuixos, jocs), donant també espai als pares en tant agents actius.
- Que la formació dels professionals vagi lligada a les seves demandes i a la seva experiència quotidiana; que entomi de forma creativa i participativa els reptes que planteja la infància del SXXI.
- Articular un discurs interdisciplinari sobre la infància i la família, promoure trobades que donin lloc a que aparegui el saber de cadascú des de la seva experiència i la seva ètica.

En línia amb aquests conceptes i continuant amb la trajectòria, estem organitzant unes terceres jornades titulades "Infància, família i institució", per tal de reunir, a partir de l'experiència dels participants, una panoràmica actual el més àmplia i diversa possible de les institucions públiques i privades en les àrees de salut, educació i l'àmbit social. Aquesta jornada tindrà lloc al COPC, al carrer de Rocafort 129, el 17 de febrer de 2018, de 9.15 a 13.45hs. Es requereix inscripció prèvia.

Comissió de redacció.



espaifreud@gmail.com

Barcelona, a setembre de 2017.
Q
Estem mal acostumats. Necessitem omplir-nos de sorolls i d'activitats frenètiques per saber que estem aprofitant el temps, que vivim el moment. Ens costa conviure amb el silenci. El silenci ens avorreix, o ens desempara, o ens fa sentir desocupats. O tot alhora. El silenci ens retroba amb la nostra solitud. Associem el silenci amb la buidor, amb la desocupació. El silenci ens incomoda.

Però també sabem que per gaudir millor de la vida ens cal el silenci. Per no deixar que les coses passin sense que ens sobtin. Per retrobar-nos, just al mateix punt on sempre ens perdem de vista. Per fer una reflexió serena, sense pressions, sense compromisos. Una reflexió íntima. Ens cal el silenci per prendre decisions.

El silenci ens permet escoltar. Més enllà del brogit. Silenci per conèixer. Per discernir. Per diferenciar allò que és important d'allò que és banal. Silenci per decidir. Saber cap on anem. Saber què volem. Per actutar amb llibertat i amb intel.ligència. O ens deixem portar o som protagonistes. Nosaltres optem pel segon.

La nostra oposició és contra la banalitat. Contra la simplicitat. No volem que aquest Nadal passi sense sobtar-nos, que sigui un Nadal més. No volem que la vida ens passi sense adonar-nos-en. I per això recorrem al silenci; per escoltar, per conèixer, per escollir, per caminar, per viure.

Silenci per optar per la pau, per la justicia i per la llibertat.

Nosaltre no tenim por del silenci.


"10 Minuts de Silenci per escoltar el Nadal. 2017"
L
Partint de la presentació del llibre 'Entre adolescentes y adultos en la escuela. Puntuaciones de época' del psicòleg Daniel Korinfeld (co autor) us proposem una xerrada oberta amb el mateix autor, amb Mario Izcovich, cofundador de l'Institut de la Infància de Barcelona i amb Josep Vilajoana, degà del COPC.

Posarem sobre la taula la funció del psicòleg/a als centres educatius, les expectatives socials sobre el què haurien d'oferir, les promeses i les demandes que sobre ells recauen. Són espais complexos, rics en experiències, diversos en situacions i conflictes, i el professional de la psicologia s'erigeix com una figura clau per contribuir a la gestió i millora d'aquestes realitats. Quines són i quines han de ser les funcions dels psicòlegs/es a les escoles?

Les interferències en la transmissió entre generacions s'expressen en el llaç pedagògic, en la relació al saber i en les formes d'enfrontar els conflictes quotidians (agressivitat, bullying, nens conductuals). Mentrestant, com una alternativa, assistim a la creixent medicalització i patologització de la infància i l'adolescència.

Com podem, des de la psicologia, intervenir en aquest context? Què poden aportar els professionals del camp psi per acompanyar els adolescents en el seu recorregut? Quines diferències trobem entre països?

Ponents
Daniel Korinfeld. Psicòleg per la Universitat Complutense de Madrid. Màster en Salut Mental Comunitària, Universidad Nacional de Lanús, Argentina. Membre fundador i director de Punto Seguido.

Mario Izcovich. Psicòleg i psicoanalista. Fundador i coordinador de l'àrea d'adolescència de l'Institut de la infància de Barcelona i membre de l'Escola Lacaniana de Psicoanálisis del Campo Freudiano.

Josep Vilajoana. Degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i vicepresident segon del Consejo General de la Psicología de España.


dijous, 7 / juliol de 19:00 a 21:00

Activitat gratuïta i oberta al públic general.
Es requereix inscripció prèvia a la pàgina web del COPC www.copc.cat

Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya C/ Rocafort 129, 08015 Barcelona
E
Presentación del grupo de trabajo
al público en general, con la intención de constituir un grupo de personas interesadas en el tema, con ganas de trabajar y debatir sobre el estado actual de los adolescentes y de las problemáticas que les afectan. En este primer encuentro se hará una introducción de los aspectos esenciales del tema y se presentará la modalidad de trabajo a desarrollar.

El grupo de trabajo que presentamos tiene por objetivo estudiar e investigar los efectos que producen en la adolescencia los modos de relación a través de las redes sociales. ¿Acentuan la crisis de identidad propia de este período, con relación al propio cuerpo y al encuentro con el real de la sexualidad? ¿Qué repercusiones tienen en su relación con los padres y profesores? ¿Incitan a la agresividat y a la violencia?

El progreso que suponen las redes es un hecho. Ahora bien, como todo avance tiene efectos negativos. El mundo virtual permite un encuentro con el otro que no es real: la suplantación, la captación, la humillación tienen en él cabida. Se trata de un mundo paralelo que puede atrapar al individuo en un momento en que la propia identidad vacila.

Los nuevos ídolos son youtubers y gamers famosos. Esto explica, por otra parte, la importancia creciente de los fenómenos grupales a través de la red: la pertenencia o la exclusión al grupo deviene un factor primordial.

¿Qué lugar para la estructura subjetiva del adolescente? Nuestra experiencia como psicoanalistas tiene que ver con los efectos que producen en los sujetos las "nuevas" formas de información y conexión en cada uno de ellos. Porque, si el malestar tiene lugar en una cultura y época concretas, concierne no obstante al adolescente en particular.


Més informació

http://www.epfcl-fpb.org/c_barc.htm

JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
N
EL PSICOANÁLISIS Y LOS DISCURSOS

Organiza Foro psicoanalítico Barcelona (EPFCL-FPB)

Colabora RHIPNA

Conferencia Coloquio: Carlos Scolari

Profesor titular del Departamento de Comunicación de la "Universitat Pompeu Fabra"

Investigador principal del proyecto H2020 "Transmedia literacy"

Disertará sobre las siguientes cuestiones:

- Breve reflexión sobre los cambios en la esfera mediática

- De la "media literacy" a la "transmedia literacy": ¿qué hacen los jóvenes con los medios fuera de la escuela"?

- Breve descripción de la investigación que estamos llevando adelante en 8 países y 5 comunidades autónomas.

*******

Cada día están más presentes los medios digitales en nuestra vida, y tienen mayor capacidad de influencia y de crear dependencia en los sujetos, muy especialmente en los niños y jóvenes. Celebrados por unos y denostados por otros, por su presencia en la escuela y en las casas ¿Cómo incide su acción en los sujetos? ¿Interfieren en la acción educativa? ¿Generan nuevos síntomas?

El FPB con el apoyo de RHIPNA han querido inaugurar esta serie de Coloquios entre el psicoanálisis y los otros discursos, con la presencia de Carlos Scolari, autor del libro "Hacer Clic", Gedisa, que ya nos aportó muchos elementos interesantes para una reflexión a los analistas sobre esta nueva modalidad de "lazo sintomático" y otros volúmenes como "Hipermediaciones" (2008), "El fin de los medios masivos" (con Mario Carlón, 2014) y "Ecología de los medios" (2015).

En la mesa actuarán como comentarista Jose Monseny, Psicoanalista AME de la EPFCL-FPB y como moderador Sergi Villardell, Psicólogo, miembro del FPB y de la FEAP, Director terapéutico de CITA

Fecha : LUNES 23 de Noviembre a las 20'30

Lugar : Sede del FPB, Aribau 127, pral 127
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.