TREURE EL CAP
L
Partint de la presentació del llibre 'Entre adolescentes y adultos en la escuela. Puntuaciones de época' del psicòleg Daniel Korinfeld (co autor) us proposem una xerrada oberta amb el mateix autor, amb Mario Izcovich, cofundador de l'Institut de la Infància de Barcelona i amb Josep Vilajoana, degà del COPC.

Posarem sobre la taula la funció del psicòleg/a als centres educatius, les expectatives socials sobre el què haurien d'oferir, les promeses i les demandes que sobre ells recauen. Són espais complexos, rics en experiències, diversos en situacions i conflictes, i el professional de la psicologia s'erigeix com una figura clau per contribuir a la gestió i millora d'aquestes realitats. Quines són i quines han de ser les funcions dels psicòlegs/es a les escoles?

Les interferències en la transmissió entre generacions s'expressen en el llaç pedagògic, en la relació al saber i en les formes d'enfrontar els conflictes quotidians (agressivitat, bullying, nens conductuals). Mentrestant, com una alternativa, assistim a la creixent medicalització i patologització de la infància i l'adolescència.

Com podem, des de la psicologia, intervenir en aquest context? Què poden aportar els professionals del camp psi per acompanyar els adolescents en el seu recorregut? Quines diferències trobem entre països?

Ponents
Daniel Korinfeld. Psicòleg per la Universitat Complutense de Madrid. Màster en Salut Mental Comunitària, Universidad Nacional de Lanús, Argentina. Membre fundador i director de Punto Seguido.

Mario Izcovich. Psicòleg i psicoanalista. Fundador i coordinador de l'àrea d'adolescència de l'Institut de la infància de Barcelona i membre de l'Escola Lacaniana de Psicoanálisis del Campo Freudiano.

Josep Vilajoana. Degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i vicepresident segon del Consejo General de la Psicología de España.


dijous, 7 / juliol de 19:00 a 21:00

Activitat gratuïta i oberta al públic general.
Es requereix inscripció prèvia a la pàgina web del COPC www.copc.cat

Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya C/ Rocafort 129, 08015 Barcelona
E
Presentación del grupo de trabajo
al público en general, con la intención de constituir un grupo de personas interesadas en el tema, con ganas de trabajar y debatir sobre el estado actual de los adolescentes y de las problemáticas que les afectan. En este primer encuentro se hará una introducción de los aspectos esenciales del tema y se presentará la modalidad de trabajo a desarrollar.

El grupo de trabajo que presentamos tiene por objetivo estudiar e investigar los efectos que producen en la adolescencia los modos de relación a través de las redes sociales. ¿Acentuan la crisis de identidad propia de este período, con relación al propio cuerpo y al encuentro con el real de la sexualidad? ¿Qué repercusiones tienen en su relación con los padres y profesores? ¿Incitan a la agresividat y a la violencia?

El progreso que suponen las redes es un hecho. Ahora bien, como todo avance tiene efectos negativos. El mundo virtual permite un encuentro con el otro que no es real: la suplantación, la captación, la humillación tienen en él cabida. Se trata de un mundo paralelo que puede atrapar al individuo en un momento en que la propia identidad vacila.

Los nuevos ídolos son youtubers y gamers famosos. Esto explica, por otra parte, la importancia creciente de los fenómenos grupales a través de la red: la pertenencia o la exclusión al grupo deviene un factor primordial.

¿Qué lugar para la estructura subjetiva del adolescente? Nuestra experiencia como psicoanalistas tiene que ver con los efectos que producen en los sujetos las "nuevas" formas de información y conexión en cada uno de ellos. Porque, si el malestar tiene lugar en una cultura y época concretas, concierne no obstante al adolescente en particular.


Més informació

http://www.epfcl-fpb.org/c_barc.htm

JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
N
EL PSICOANÁLISIS Y LOS DISCURSOS

Organiza Foro psicoanalítico Barcelona (EPFCL-FPB)

Colabora RHIPNA

Conferencia Coloquio: Carlos Scolari

Profesor titular del Departamento de Comunicación de la "Universitat Pompeu Fabra"

Investigador principal del proyecto H2020 "Transmedia literacy"

Disertará sobre las siguientes cuestiones:

- Breve reflexión sobre los cambios en la esfera mediática

- De la "media literacy" a la "transmedia literacy": ¿qué hacen los jóvenes con los medios fuera de la escuela"?

- Breve descripción de la investigación que estamos llevando adelante en 8 países y 5 comunidades autónomas.

*******

Cada día están más presentes los medios digitales en nuestra vida, y tienen mayor capacidad de influencia y de crear dependencia en los sujetos, muy especialmente en los niños y jóvenes. Celebrados por unos y denostados por otros, por su presencia en la escuela y en las casas ¿Cómo incide su acción en los sujetos? ¿Interfieren en la acción educativa? ¿Generan nuevos síntomas?

El FPB con el apoyo de RHIPNA han querido inaugurar esta serie de Coloquios entre el psicoanálisis y los otros discursos, con la presencia de Carlos Scolari, autor del libro "Hacer Clic", Gedisa, que ya nos aportó muchos elementos interesantes para una reflexión a los analistas sobre esta nueva modalidad de "lazo sintomático" y otros volúmenes como "Hipermediaciones" (2008), "El fin de los medios masivos" (con Mario Carlón, 2014) y "Ecología de los medios" (2015).

En la mesa actuarán como comentarista Jose Monseny, Psicoanalista AME de la EPFCL-FPB y como moderador Sergi Villardell, Psicólogo, miembro del FPB y de la FEAP, Director terapéutico de CITA

Fecha : LUNES 23 de Noviembre a las 20'30

Lugar : Sede del FPB, Aribau 127, pral 127
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
E
Els nens, en la seva majoria adolescents, són portats a Consulta pels pares o adults de referència, que són qui demanden.
Com produïr les condicions necesàries per iniciar una cura?
Acollir i precisar le/s demande/s, acompanyanyar als nens i adolescents a formular allò que causa el seu malestar i establir la transferència, constitueixen el propòsit de les entrevistes preliminars.

En parlem

DIMECRES 18 de novembre 21.00 h

Anna Gasull.Psicòlga clínica.Psicoanalista. Membre de la EPFCL-FPB

Entrada oberta
C/ Aribau 127 principal 1a.
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
A
IPB
Clínica i educació
Grup d'investigació del malestar individual i social
en el camp de l'educació


Tal com hem exposat en diverses publicacions sorgides del nostre grup de treball, la capacitat d'aprenentatge –tant de continguts com d'hàbits de treball– està molt condicionada per la serenitat, la capacitat d'atenció i l'espai interior lliure de conflictes que puguin tenir els educadors.

El trastorn de conducta és un dels malestars que crea més obstacles a l'acció educativa, tant perquè mostra l'existència d'alteracions emocionals dels que el pateixen, com pel fet que comporta actuacions que generen angoixa i malestar als altres.

La nostra experiència ens indica que, davant de la tendència a suprimir aquesta conducta a base de mètodes farmacològics, que exclouen el subjecte i redueixen algunes de les seves capacitats, es pot optar per una acció que, sense excloure l'ajuda de fàrmacs, faci prevaler el valor comunicatiu, existencial i relacional d'aquestes conductes, que més que irracionals són enigmàtiques i que estan a l'espera que algú accepti convertir-se en el seu interlocutor.


Exposa: Josep Monseny, psicoanalista
Dijous, 15 d'octubre del 2015, 21:00 h
Lloc: Aula IPB, C/Copèrnic, 13, baixos. Barcelona
Tel. 93 417 2552, www.ipb.cat, activitat oberta i gratuïta.
*design urialsina
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.