CLÍNICA
E
Els nens, en la seva majoria adolescents, són portats a Consulta pels pares o adults de referència, que són qui demanden.
Com produïr les condicions necesàries per iniciar una cura?
Acollir i precisar le/s demande/s, acompanyanyar als nens i adolescents a formular allò que causa el seu malestar i establir la transferència, constitueixen el propòsit de les entrevistes preliminars.

En parlem

DIMECRES 18 de novembre 21.00 h

Anna Gasull.Psicòlga clínica.Psicoanalista. Membre de la EPFCL-FPB

Entrada oberta
C/ Aribau 127 principal 1a.
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
A
Si fa unes setmanes fou el pilot d'un avió, ha estat ara novament amb l'esclat de violència desbocada a un Institut de Barcelona, i amb dolor irreversible pels afectats, que s'ha interpel·lat la comprensió de determinades conductes humanes.
La persona, modelada pel fet familiar, educatiu i cultural, esdevé condicionada per la seva mateixa estructura psíquica. Estructura articulada no de manera conscient.
Si bé podem arribar a definir a nivell mental, la lògica que caracteritza els diferents tipus de funcionament psíquic, es fa impossible la garantia que alguns demanen, en la predicció d'actes concrets que finalment un subjecte pugui executar.
Podem apreciar rareses en individus i fins i tot, copsar que en la seva racionalitat se segueix una lògica diferenciada, però no per això pot estigmatitzar-se a la persona.
El passatge a l'acte agressiu i/o violent, vindrà determinat pels nivells d'angoixa que el psiquisme es capaç de suportar. Per a una gran part, el món de la fantasia esdevé una de les vàlvules escapatòries i alliberadores, conscients de la diferenciació entre fantasia i realitat, mentre tria i simbolitza la resposta adequada a la situació.
Per a alguns altres, i en moments molt puntuals, quan la fantasia construïda esdevé veritat indiferenciada de la realitat, només la conducta esbojarrada pot apaivagar-los per tal desfer-se del gran malestar interior, més enllà de les conseqüències que se'n derivin.

Davant aquests fets, i com a millor antídot, cal subratllar el valor del temps: per conversar, parlar, per esdevenir presències no ofegants i estressants per l'altre, per generar confiances,...davant la imprevisible resposta amb la que a voltes, ens pot sorprendre la persona humana.


Publicat a la Revista Valors

Joaquim Trenchs
T
IPB Clínica i educació

Grup d'investigació del malestar individual i social en el camp de l'educació

Varietat dels trastorns de conducta. Dues vinyetes clíniques

L'estudi clínic dels trastorns de conducta que es presenten a l'àmbit de l'escola evidencia immediatament que hi ha gran varietat de trastorns del comportament que responen a diferents estructures de personalitat i a diferents circumstàncies socio-familiars i escolars.

Aquestes diferències demanen abordatges i estratègies clíniques i escolars diferents, segons la naturalesa de cada cas.

Les vinyetes clíniques que es presentaran permetran apreciar algunes d'aquestes diferències i establir un debat sobre el diagnòstic i sobre el plantejament clínic i educatiu dels trastorns de conducta.

Exposen:

Dolors Arasanz, psicòloga i psicoanalista, CSMIJ Nou Barris
Sílvia Tolchinsky, psicòloga clínica, Institució Balmes

Dijous, 19 de febrer del 2015, 21:00 h Lloc: Aula IPB, C/ Copèrnic, 13, baixos. Barcelona

Tel. 93 417 2552, www.ipb.cat , activitat oberta i gratuïta.
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
*design urialsina
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.