Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
VERITAT
V
"...
La veritat s'amaga amb freqüència
en algun sentiment més que no pas
en el que la raó pot deduir."

Versets de "Laboratori de càlcul" de Joan Margarit
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
S
" ...
Hi ha un dia que el passat demana un ordre i, doncs, una atenció especial a aquest fet misteriós que són els records. Perquè el passat i el demà s'esborren alhora, com si es tractés d'una llei de la física, i cada vegada tinc més la sensació que el que la ment ha guardat no són fragments aleatoris, sinó l' essència del passat. És a dir, que el que es recorda, malgrat que no sigui cert, és, en canvi, la veritat. I la veritat_ i em penso que Josep Pla va per aquí quan parla de la poesia i les biografies_ és l' objectiu profund de la poesia.
,,,"

Epíleg, Joan Margarit
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
S
" ...
Què hi pot haver més enllà? La paraula
s'atura al caire viu del jeroglífic
i no sap expressar-ne la certesa.
Serà així si volem el minuciós
dibuix de sentiments que anem trenant
i destrenant al llarg de tota una vida;
..."

Un altre retorn. , gener 1987

Miquel Martí i Pol
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
E
"Hi ha un dia que el passat demana un ordre i, doncs, una atenció especial a aquest fet misteriós que són els records. Perquè el passat i el demà s'esborren alhora, com si es tractés d'una llei de la física, i cada vegada tinc més la sensació que el que la ment ha guardat no són fragments aleatoris, sinó l'essència del passat. És a dir, que el que es recorda, malgrat que no sigui cert, és, en canvi,la veritat. I la veritat...és l'objectiu profund de la poesia . ..."_

Joan Margarit
"No era lluny ni difícil"
P
Mentre que la paraula buida correspon al discurs que infla l'ego en tant emmirallat amb el semblant, la paraula plena respon a la realització més intima del subjecte amb ell mateix.

La paraula plena reordena contingències del passat i del present, per projectar-se cap el futur. Es una paraula simbòlica, en tant restitueix i dona continuïtat a les veritables motivacions que impulsen al subjecte. Intenta restituir la veritat oblidada o amagada d'un mateix, amb el real de la seva existència. Immersos en el llenguatge humà, aquesta conexió dona moltes voltes. Adquirit el codi i el domini lingüistic, ens perdem i retrobem en la metàfora, sempre oberta a brindar-nos noves significacions, bo i la lògica de la raó. Hores d'ara, en el discurs col.lectiu, encara no som robots, bo i que estiguem força idiotitzats.

La paraula plena te en compte l'altre, però no està construïda per completar-lo o anul.lar-lo, o el que és el mateix, per tapar les pròpies carències, limits i/o frustracions. No és una paraula que apuntali defenses joiques, sinó més aviat una paraula que compromet, en tant arrisca seguretats i identificacions, cercant una aprehensió d'allò més enigmàtic que ens impulsa a actuar.

La paraula plena rellança la persona cap el futur i te efecte de veritat pel subjecte. Lluny de cercar l'ampara, desampara transitòriament, si bé actua com a ingredient de llibertat, amb un fort component de coherència i satisfacció, no exempt de neguit, en el devenir existencial.

L'altre social a qui ens adrecem amb aquesta paraula, operarà tant com a possibilitador en la realització del nostre ésser, així com a regulador de les condicions i limits de la nostra activitat com a tal.

En aquesta articulació entre del subjecte, l'altre i allò que empeny la nostra actuació, la paraula plena apareix com element vertebrador per trasmetre les veritats més sòlides des d'aquella sabiduria que, paradoxalment, escapa sovint a encapsulaments conceptuals.

Joaquim Trenchs
Publicat a la Revista Valors
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.