Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
RECORD
S
"...
Com la seva, la meva soledat
ha perdut el prestigi fa molt temps.
Damunt del terra de l'aparcament,
veig tot el que he estimat i no podré
salvar mai més del fred ni de la pluja"

Aquells temps

Joan Margarit
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
S
"...El ser humano, piensa David, comienza cuando un mono se ve por fin diminuto. Y la sabiduría, cuando un hombre se presiente por primera vez breve. Y nada da más miedo. Ser pequeño y fugaz, ser la delgada chispa que salta entre dos nadas. Todo lo humano empieza al vislumbrar esa verdad, y todo lo humano, luego, se empeña en negarla. Y nada nos enseña tan brutalmente las ganas de engañar a esa verdad como el pasado. Visitar el pasado, mirar al pasado, que nos marea y nos disciplina dejándonos contemplar nuestro futuro totalmente cumplido. Sin más trucos. Sin más esperanza. ¿ Sin más esperanza?..."

Luis Miguel Fuentes
"Como llueve en las despedidas"

Ediciones Pura Tinta
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
P
Ara que amb motiu de l'Any Nou, ens hem adreçat els millors i sentits missatges de Pau, Salut, Joia i Amor per aquest ANY que acabem d'encetar, se m'acut plantejar alguna reflexió sobre la tristor i la melangia que a estones envolta el Nadal _ per algunes persones i especialment per les de més edat_ just en moments de Festa i Celebració.
No cal dir que el calendari de final d'Any_ i encara avui_ acull diades força significatives pel que implica per a cadascú la llar familiar en el present, alhora que implícitament i puntualment convida a una mirada familiar retrospectiva .

No és difícil escoltar algun comentari proper en relació a la pèrdua de sentit de les Festes, a la transmutació del significat del Nadal avui, _gairebé imperceptible si no fos per l'afany consumista en forma de regals empipadors_, o a la fugida de les Diades Familiars per dies d'esbarjo i plaer d' àmbit més reduït,...

Sentiments de tristor i melangia, _ explicitats o foragitats_ , que em fa pensar en el concepte de PERDUA. Pèrdues que son una constant en el procés vital i a les que responem amb l'el.laboració del corresponent dol, no sempre ben assolit.

El sentiment de pèrdua no és fàcilment localitzable en l'experiència subjectiva. No és una pèrdua de la que puguem situar el moment i l'objecte en qüestió.

Darrera la pèrdua podem intuir la significació de la Mare, la llar familiar, la infantesa, el caliu inicial de plenitud del Jo amb el que s'encara habitualment la vida però que el pas del temps _ i no només_ ens fa ser conscient que no podem recuperar.

Certa resignació pot envair el JO. L "Anar-hi anant" o el "Qui dia passa, any empeny" es converteixen en principi de fons vital, constatant la dificultat de posar en allò més profund d'un mateix, una nova i engrescadora significació vital a les dates que repetitivament anem celebrant col·lectivament.

Joaquim Trenchs


Escrit a la Revista Valors
E
"Hi ha un dia que el passat demana un ordre i, doncs, una atenció especial a aquest fet misteriós que són els records. Perquè el passat i el demà s'esborren alhora, com si es tractés d'una llei de la física, i cada vegada tinc més la sensació que el que la ment ha guardat no són fragments aleatoris, sinó l'essència del passat. És a dir, que el que es recorda, malgrat que no sigui cert, és, en canvi,la veritat. I la veritat...és l'objectiu profund de la poesia . ..."_

Joan Margarit
"No era lluny ni difícil"
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.