Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
IDENTITAT
A
L' home que riu davant teu al mirall
sap més de tu del que en dius en els llibres;
o potser no, potser, forassenyat,
s'ha convertit en l'estranya paròdia
del que no seràs mai i es riu de tu
perquè no sap ben bé com defensar-se.

Miquel Martí i Pol
"Un hivern plàcid" (1991-1993)
Q
Al llarg de la vida, i fruit dels llaços socials, ens anem empeltant d'aquelles "imatges" en les que d'una manera o altre ens hi reconeixem, a voltes, sense saber-ho. Identificacions que ens captiven, atrauen i alienen, dotant-nos d'una significació que ens permet constituir-nos davant els altres.

Un gest, la cadència en el to de veu, un menjar concret, una afecció, l'elecció d'una professió, determinats interessos personals, l'assumpció de concrets valors socials o culturals...són alguns exemples dels variats elements i factors que determinen i constitueixen l'estructura de la nostra personalitat.

Per un costat, en les relacions que establim amb els semblants, l'amor i l'odi esdevindrien dues manifestacions amb les que podem copsar de quina manera hem interioritzat aquestes identificacions: de l'atracció a la tensió més agressiva en la relació amb l'altre.

Per altra banda, en l'interior de nosaltres mateixos, les identificacions constitueixen una relació fonamentalment narcisista entre allò més profund que sentim i aquell JO que mostrem i projectem als altres.

A través de la inscripció contínua d'aquestes identificacions, ens anem formant com un TOT. Una Identitat que inclou les dimensions corporal, imaginaria i simbòlica, entrelligant la nostra essència més profunda.

Bo i així, aquest TOT no es mai complert, malgrat el vulguem omplir de mil i un objectes o ideals que ens arriben de fora. Si bé aquests processos d'identificació són necessaris per esdevenir humans, no podem oblidar que sovint aquests mateixos, tapen un BUIT _ la pregunta pel sentit de l'existència_ motor que ens fa tirar endavant i ens permet obrir la porta a la transcendència...i a la mateixa finitud !

Joaquim Trenchs
Escrit a la Revista Valors
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.