IDENTITAT
D
Com és que en similars condicions de pressió, els individus presenten respostes diferents a les demandes en que l'entorn els situa?
La persona estressada ha engolit implícitament a l'omnipotència de que pot respondre i completar l'objectiu o ideal que ha fet seu. La dificultat per introduir un no, uns condicionants, uns límits a la pròpia actuació, vers la demanda que rep, marcarà la seva conducta. En el casos extrems, seran les mateixes manifestacions simptomàtiques: ofecs, palpitacions, ansietats, angoixes, mals humors,... les que posaran en alerta, i esdevindran autèntic fre inconscient a la situació.
Què subjecte però a la persona en la seva conducta?
En realitat, més enllà de qüestions concretes i tangibles, quin és aquest ideal que l'esclavitza?
Més enllà d'elements evidents, com és el suposat control d'aspectes que fa referència als diners, estatus laboral, estimació explicita buscada,... hi ha una resposta subjectiva que busca en l'amor incondicional de l'altre, un reconeixement que implica la lectura subjectiva de que un és capaç de respondre a la seva falta. El desig passa per allò que l'altre necessita. L'altre esdevé indispensable i necessari per reafirmar la pròpia identitat.
La persona submergida en aquest context però altera la seva vida psíquica, emocional, i alhora incideix negativament en el clima de l'organització i/o entorn social que l'acull.
Per fer hi front, cal conrear i mantenir una identitat que trobi la satisfacció en l'equilibri entre l'ideal que allò social ens vol imposar, i allò real que el mateix context ens ofereix.
Acceptem que el millor reconeixement prové de la pròpia vàlua, fent bona progressivament la dita de... "no és més ric qui més te, sinó qui menys necessita".

Joaquim Trenchs
Escrit per la Revista Valors
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
S
Si no fa pas gaire temps, els tabús i les prohibicions dominaven tot allò que envoltava la sexualitat, en la societat actual i alliberats dels pre-judicis d'una societat excessivament ideologitzada en creences, valors o normes de conducta en relació a la sexualitat, caldria preguntar-se, paradoxalment, si la simple llibertat individual, es garantia de satisfacció en aquest àmbit.

Avui dia, la força normativa implícita en aquesta qüestió va en direcció contrària. Dóna la sensació de que tot està permès i que tot s'hi val. Bo i així, tenint i disposant de més informació i podent-ne parlar, copsem que en la sexualitat hi ha quelcom d'inabastable.

Abordar la sexualitat humana és anar més enllà de la genitalitat i de la determinació biològica. El sexe anatòmic no defineix el nostre comportament sexual. Significa abordar la posició subjectiva en que la persona s'identifica_ masculina o femenina_ en l'aproximació als altres a la recerca de satisfacció. I aquest apropament porta implícit un límit, una llei, i una diferenciació, que no ve determinada pels trets fisiològics.

La sexualitat esdevé una construcció en cada individu de les seves pròpies i singulars modalitats de satisfacció. Pot prendre diferents formes. En els animals, las cosa és més simple: la sexualitat entra dins el registre de les necessitats i està dominada pels instints. L'objecte sexual està clarament identificat.

En el humans, la complexitat presideix la sexualitat. És la pulsió qui ens empeny a apropiar-nos del món que ens envolta. Pulsió que relliga la dimensió corporal amb la representació psíquica, petjada en el registre simbòlic que porta implícit la dimensió del llenguatge. Un llenguatge amb significació oculta que ens ve de l'altre. A partir d'aquí, construïm la pròpia realitat psíquica imaginària, carregada de fantasies que intentem passar a l'acte.

Podríem entendre la sexualitat com aquell procés identificatori del subjecte que s'inicia en la infantesa i en el que es va definint la seva posició i modalitat inconscient de gaudi al llarg de la vida. Paral·lelament, s'escolleixen els "objectes" sobre els que s'anirà cercant aquesta satisfacció, sempre parcial, i que aniran ocupant l'espai que "falta" al propi subjecte.

Joaquim Trenchs
Escrit a la Revista Valors
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
A
L' home que riu davant teu al mirall
sap més de tu del que en dius en els llibres;
o potser no, potser, forassenyat,
s'ha convertit en l'estranya paròdia
del que no seràs mai i es riu de tu
perquè no sap ben bé com defensar-se.

Miquel Martí i Pol
"Un hivern plàcid" (1991-1993)
Q
Al llarg de la vida, i fruit dels llaços socials, ens anem empeltant d'aquelles "imatges" en les que d'una manera o altre ens hi reconeixem, a voltes, sense saber-ho. Identificacions que ens captiven, atrauen i alienen, dotant-nos d'una significació que ens permet constituir-nos davant els altres.

Un gest, la cadència en el to de veu, un menjar concret, una afecció, l'elecció d'una professió, determinats interessos personals, l'assumpció de concrets valors socials o culturals...són alguns exemples dels variats elements i factors que determinen i constitueixen l'estructura de la nostra personalitat.

Per un costat, en les relacions que establim amb els semblants, l'amor i l'odi esdevindrien dues manifestacions amb les que podem copsar de quina manera hem interioritzat aquestes identificacions: de l'atracció a la tensió més agressiva en la relació amb l'altre.

Per altra banda, en l'interior de nosaltres mateixos, les identificacions constitueixen una relació fonamentalment narcisista entre allò més profund que sentim i aquell JO que mostrem i projectem als altres.

A través de la inscripció contínua d'aquestes identificacions, ens anem formant com un TOT. Una Identitat que inclou les dimensions corporal, imaginaria i simbòlica, entrelligant la nostra essència més profunda.

Bo i així, aquest TOT no es mai complert, malgrat el vulguem omplir de mil i un objectes o ideals que ens arriben de fora. Si bé aquests processos d'identificació són necessaris per esdevenir humans, no podem oblidar que sovint aquests mateixos, tapen un BUIT _ la pregunta pel sentit de l'existència_ motor que ens fa tirar endavant i ens permet obrir la porta a la transcendència...i a la mateixa finitud !

Joaquim Trenchs
Escrit a la Revista Valors
*design urialsina
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.