Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
SOMNIS
T
I com, sinó sabent-les i sentint-les,
podria dir les coses que ara dic?

No parlo pas de saviesa, parlo
de vida i de misteris,
i els camins en són plens.

Tot giravolta
i ens arrossega.

Ple de mi i de tot,
alço la copa i bec.
Per la finestra
penetra a dolls l'aigua brogent dels somnis.

Les clares paraules ,1979
Miquel Martí i Pol
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
B
Tanmateix sembla
que en nosaltres perdura
i recomença el món
o el poble: tot és u.
De dues cambres n'hem fet una
i estrenarem vaixella i cobrellits.
Caldrà que fem un nou aprenentatge
perquè algun dia arribarem a servir-nos
d'un sol mirall
i d'un sol gest
i d'una sola veu
i puguem ser feliços.

MIQUEL MARTÍ POL
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
S
Els somnis se'ns mostren amb aparença estranya i irreconeixible. Talment jeroglífics. Convenientment disfressats als ulls de la consciència, condensen la força que brolla entre l'escletxa de la satisfacció buscada i la obtinguda. Començant per Freud, els psicoanalistes els atribueixen un paper central com a manifestació del dinamisme inconscient que presideix la vida anímica de les persones.
Interpretar un somni significaria indicar i trobar el seu sentit, substituir-lo per quelcom que s'insereixi com a baula de ple dret, amb igual importància que la resta, en l'encadenament de les nostres accions anímiques. Interpretar-lo, seria llegir-ne alguna cosa del seu contingut latent, que ens ajudi a tranquil·litzar l'esperit, deixar enrere el malestar, i a omplir-lo de saviesa.
A finals d'estiu, amb motiu de la Diada de l'Onze de Setembre, la ciutadania d'aquest país es interpel·lada novament per a participar d'un somni col·lectiu: una cadena humana. Manifestació col·lectiva que condensa anhels de llibertat: baula en la reconstrucció d'una democràcia real davant una democràcia cada cop més formal. Baula en la crida a la recuperació dels valors de progrés davant del conservadorisme per a que res ni ningú es mogui. Agafats de la mà, per posar damunt la taula el valor de les persones i els pobles, intentant des de la mobilització i la organització, respondre davant tanta crisis política, econòmica i social.
Convidats a una expressió de Fraternitat a la recerca del reconeixement del dret a decidir. Un Sí o un No, a un nou Estat.
Un nou Estat del que potser no caldria parlar-ne si en l'actual existent, la garantia de llibertat i igualtat individual i col·lectiva no n'estiguessin ja, excessivament adulterades.

Joaquim Trenchs
Publicat a la Revista Valors
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.