Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
SUBJECTIVITAT
E
L'objectiu del discurs educatiu, _ familiar, escolar,..._ implica donar-li a la persona recursos per al seu creixement personal i alhora posar-li límits. Límits a la dimensió més pulsional i anàrquica per possibilitar la seva adaptació social. Límits que transmeten "això no es pot però allò sí ". Límits i normes en un intent de reorientar el camí de la pulsió, sense ofegar-la, en un procés d'interioritzar una autoritat que li permeti en el seu procés, ser amo de sí mateix.

La funció educativa suposa per tant per al subjecte, una renuncia, una disciplina, un límit. Si el subjecte no renuncia a certes satisfaccions immediates, no pot aprendre.

Una educació adequada es mourà entre els obstacles del "deixar fer" i els de "la prohibició" cercant el no pretendre del subjecte una adaptació excessiva com tampoc una permissibilitat sense límits. En aquest sentit, la falta de límits i per tant de regulació, deixa al subjecte a mans d'un super-jo encara més primari i exigent, regit pel principi del plaer i ben allunyat del principi de realitat, que no deixa de comportar també els conseqüents malestars.

Ara bé, no sempre la disposició subjectiva de l'individu es receptiva a deixar-se educar.

Una mateix límit o norma educativa pot ser llegit per a un subjecte com allò absolutament arbitrari i per gust i gaudi del qui la posa, i angoixant i inhibidor per a qui ho rep, fins a allò que esdevé com una acte absolutament pacificador per a qui ho rep i alhora saludable per a la convivència entre els iguals.

Per aquest motiu cal tenir present i preguntar-se pel Límit del mateix Acte Educatiu. Per saber allò que es pot o no, el que s'ha de satisfer o no, assumint els propis interrogants o impossibles en la tasca educativa i més quan aquesta ens confronta amb allò més irreductible del propi subjecte a educar.

Joaquim Trenchs

Publicat a la Revista Valors
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.