Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
SOBREPROTECCIÓ
P
Una de les característiques fonamentals del fet educatiu, rau en la importància de saber transmetre i permetre en els infants, l'aprenentatge i la interiorització dels límits i les normes en el seu creixement com a persones.
L´educació, i en general la inserció en allò social i cultural, exigeix a l'individu, entre altres coses, una renúncia a certes quotes de satisfacció i plaer. En aquest procés, l´educador, tant si és pare/mare com docent, amb el seu fer, pot contribuir en aquesta tasca necessària per tal d'assolir aquell desenvolupament i maduresa desitjada en el futur del fill/a.

La seva aportació i ajuda consisteix en proveïr a l'infant i/o noi, de prou contenció i incentiu per suportar les renúncies puntuals i les no satisfaccions immediates. Aquest aprenentatge de la renúncia, de que alguna cosa es perd, de que no tot és sempre possible, permet interioritzar el límit, el valor de la llei, la norma com a reguladora entre Un i el món: L' Altre.

Cal tenir present que sovint l'adaptació de la persona a allò social i a la interacció amb els altres amb qui convivim, està menys determinat per la naturalesa de les renúncies que per la capacitat de suportar-les.

A l'Escola, el conjunt d'aprenentatges que fan els nois/noies i el seguiment que en fan els docents, ja reclama d'ells un esforç, una capacitat d'espera, de perseverança,... per assolir els objectius proposats per satisfacció dels mateixos infants.

I a casa? Diverses son les posicions educatives a cada llar, i fins i tot en cada progenitor, pare o mare. A grans trets, de manera sintètica i esquemàtica podem trobar tres estils diferenciats, no sempre en estat pur, amb les seves conseqüències pràctiques, per la llavor que van deixant:

· El pare/mare autoritari, intervencionista.

En aquests casos, es traspua l'exigència de compliment d'una única voluntat: la del pare/mare. No hi ha una comprensió íntima del nen/a, amb el seu propi desig i singularitat.
L'autoritat i els límits vers els fill/filla només s'entenen i regulen en funció de les conductes i necessitats externes. Per al nen/nena no hi ha una interiorització de fons del seu valor, bo i les aparences i formalitats.

· El pare/mare permissiu, abstencionista.

El límit i la norma no són vistos com a necessaris. La satisfacció pròpia i del nen/noi va per damunt de tot. En aquestes situacions, el fill/filla sol anar sortint amb la seva. L'autoritat i els límits no existeixen o estan desdibuixats. No hi ha tampoc una interiorització de la llei, del NO TOT és possible. Allò què o aquell qui exerceixi aquesta funció , fa nosa i molesta.

· El pare/mare democràtic. Interaccionista.

L'educador, pare, mare, en funció de les circumstàncies, conversa i cerca acords i compromisos satisfactoris per tots plegats. Es cerca la comprensió del desig del fill/a, i alhora, es veu necessari també el límit, la frustració, l'espera,...

Es possibilita que el nen aconsegueixi acomodar-se davant la dificultat, el contratemps, la incertesa, el conflicte, ... i alhora i al mateix temps, sense caure en la resignació, a lluitar per superar-se i esforçar-se pels desitjos i satisfaccions, confiant en els seus propis recursos, capacitats i possibilitats. El noi/noia va fent-se responsable del seu propi i singular progrés i creixement.


En definitiva, en l'exercici d'una autoritat comprensiva com a pares i mares, permetem que els fills/filles sentin que de la mateixa manera que l'AMOR i l'estimació els dona seguretat i confiança, ... la interiorització de la falta, la norma, el límit, del no tot és possible, els dona la força i també l'empenta, per a un creixement harmònic i equilibrat del seu autoconcepte i autoestima.

El valor del respecte a Un mateix i a l'Altre, va esdevenint sentit, viscut i practicat.


Joaquim Trenchs
Escrit a la Revista Valors
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
S
Caminem vers una societat on s'impregna el discurs de la no responsabilitat dels nostres actes. La Societat de Consum per un costat, i determinada concepció de l'Estat del Benestar per l'altre, afavoreixen en les persones el deixar de ser subjectes, per passar a ser "objectes", mers consumidors o usuaris , amb tots els drets i sense contemplar massa els propis deures.

Per il·lustrar : amb quina facilitat es denuncia a l'Ajuntament de torn perquè un ha relliscat en trepitjar un caca de gos , exigint la seva responsabilitat per no netejar la vorera ? Amb quina facilitat es busquen baixes laborals per no afrontar una feina ? Amb quina facilitat es produeixen falses denúncies cap a "homes" per no assumir les conseqüències d'una separació ? Amb quina facilitat delinqüents o assassins, busquen ... i troben ! , quan són jutjats, eximents en la seva suposada salut mental, per no assumir les conseqüències penals dels seus actes? ,...

Sovint cerquem responsabilitats en allò que hem fet o ens passa, fora de nosaltres mateixos .

L' individualisme d'avui dia , se sustenta en un "ideal" equivocat : tot allò que no s'aplegui als nostres capricis o interessos, està fora de lloc.

El creixement equilibrat de la persona humana no ha d'ignorar que suportar un punt d'insatisfacció, de frustració,_ que ens acompanya sempre en el trajecte vital,_ requereix un cert aprenentatge. Aprenentatge que ens permetrà sublimar les pròpies pulsions més agressives, en bé de la Comunitat.

Què és sinó el progrés de la Cultura i la Civilització ?

El món del TOT és possible i el TOT m'és degut, que implícitament transmeten la Societat de Consum i la Societat del Benestar _ que no del Ben-ésser_ ens porta cap una societat infantilitzada , embogida i més agressiva , donat que "els ideals" d'avui exigeixen la felicitat total i la no cabuda de la contrarietat. Ideal de completesa errat en la persona humana.

Joaquim Trenchs
Publicat a la Revista Valors
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.