Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
P
Lluny de la pantalla i del que representa la popularització a través del cinema d'aquesta disciplina, _i alhora la seva vulgarització_ , només cal recordar alguna pel·lícula de W. Allen, sembla pertinent preguntar-se què és realment la psicoanàlisi.

És una psicoteràpia més, de les diferents ofertes que hi ha al mercat? Es pot considerar vigent aquesta pràctica, un segle llarg després del seu naixement per part del Dr. S Freud ?

Moltes són les corrents teòriques i pràctiques psicoterapèutiques que es nodreixen dels conceptes i els avenços de la clínica psicoanalítica i que no en reconeixen les fonts de la seva praxis.

La psicoanàlisi no seria estrictament una psicoteràpia, encara que tingui efectes terapèutics. No ho seria en tant no té com objectiu immediat la desaparició dels símptomes, bo i que aquests, sovint remeten a mesura que s'avança amb la cura.

La psicoanàlisi parteix de la hipòtesi de l'inconscient. Un Inconscient que en el marc de les sessions analítiques pot presentar-se de diferents maneres: a través dels mateixos símptomes, a través del relat que porta el pacient, i també a través de la transferència que s'estableix entre analitzant i analista.
Tres registres inconscients articulats que relliguen la dimensió real, imaginària i simbòlica que configura l'estructura psíquica del subjecte que segueix la seva lògica de funcionament, talment un llenguatge.

La tasca de l'analitzant _ el pacient_ amb el saber fer de l'analista es permetre l' emergència d'aquest inconscient, prèvia fase d'aixecament de les defenses narcisistes i la caiguda de les identificacions, per poder fer una re-lectura dels processos psíquics i de les pròpies eleccions inconscients, i per tant, possibilitar el manegar-se millor i amb menys sofriment davant aquells símptomes que es presenten com impossibles o insatisfaccions permanents.

La psicoanàlisi convida a que el subjecte pugui aprofundir en la seva veritat més amagada i li permeti actuar en conseqüència, autoritzant-se de la seva pròpia existència.


Joaquim Trenchs
Publicat a la Revista Valors
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.