Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
A
Entre sensació i sentiment, l'angoixa és l'expressió d'un afecte. Afecte displaent, resultat de la transformació de la tensió psíquica acumulada en l'individu per la presència o l'amenaça d'un perill. L'angoixa s'incrementa com més a prop s'està en la percepció de que ens trobem davant l'espera de "quelcom", que no es pot nombrar ni explicar-se. La impotència pot apoderar-se de la resposta de la persona.
L'angoixa esdevé un senyal que apareix com a reacció a una possible pèrdua, una separació,... que emergeix d'un "real" no "simbolitzat" i que el subjecte no pot incorporar al seu "imaginari". L'angoixa implica captar una "falta", una "carència" simbòlica subjectiva.
L'angoixa ens fa pregunta i interroga en allò més enigmàtic. En alguna mesura, quan apareix l'angoixa, el subjecte esta intentant sostreure's a l'hostilitat del Super-jo, a l 'haver de...", a l'obligació,... i el confronta despullat amb el propi desig. En el fons, la pregunta que ens neguiteja seria... "¿Què vol l'Altre de mi ?". D'aquí l'esclat de l'afecte.
Mentre que determinades estructures mentals més fràgils inventen deliris o teories conspiratòries per tranquil·litzar aquell neguit que no pot tramitar-se emocionalment per la paraula, la majoria de persones "inventen" diversitat de respostes racionals per evitar fer front a aquesta interpel·lació: oblidar, aïllar o minimitzar o bé, canviar el perill interior per un perill exterior visible.
Habitualment convivim amb certes dosi de neguit. Es condició humana. I normalment, més enllà de respostes defensives o paralitzants donem respostes saludables. Advertits d'allò que amaga aquest afecte, el mateix neguit, en el seu punt just, ens pot permetre estar en moviment i progressió.

Joaquim Trenchs

Publicat a la Revista Valors
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.