Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
T
En les relacions interpersonals transferim de manera més o menys conscient sentiments d'atracció, repulsió, amor, odi, indiferència, ...
Les passions de la nostra ànima embolcallen els vincles socials que establim. Llaços afectius intensos, automàtics i inevitables es posen en joc en tot tipus de relacions: amoroses, professionals, jeràrquiques,...
Si bé en la vida quotidiana no hi ha consciència o anàlisi del fenomen, cal senyalar que és en el llenguatge, el vehicle per on es desplacen aquestes passions. Per això quan parlem, més enllà del fet comunicatiu _ sempre plegat de malentesos_ , transferim alguna cosa que molt te a veure amb la resposta inconscient donada al malestar originari davant la demanda de l'Altre.
Transferim, desplacem, ... significants, paraules, identificacions inconscients a un Altre.

Les modalitats de vinculació als altres que realitzem _ i que no es tracta d'una qüestió de formes, perquè aquestes poden semblar exquisites _ amaguen la canalització de diferents formes de gaudi i agressivitat. Transferència que en el fons remet a que, qui parla... mana i ordena, col·locant a l'altre en lloc d'objecte inconscient.
Les grans veritats en les relacions humanes es desplacen a través de la mentida que suporten determinats nivells de discurs, _ i que sovint dulcifica i fa suportable la relació amb els semblants_ i que més enllà del seu valor d'informació, d'enunciació, .. de la qüestió concreta que es tracti, apunta a donar testimoni de l'organització subjectiva de l'individu i el motor que ens impulsa en l'afany de fer llaç social, no sempre tan altruista i generós com pot semblar.

Parlar, adreçar-se als altres es aprendre a parlar bé. Aquest parlar bé no fa referència al de la bona educació, el de la política, el del saber ... faria referència a aquell que ens permet respectar el nostre desig i existència singular i diferenciada.Joaquim Trenchs
Publicat a la Revista Valors
JOAQUIM TRENCHS * psicologia i psicoanàlisi
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.